BV-Bureaux Victor Hugo ©S.Chalmeau 1 / 15
BV-Bureaux Victor Hugo ©S.Chalmeau 2 / 15
BV-Bureaux Victor Hugo ©S.Chalmeau 3 / 15
BV-Bureaux Victor Hugo ©S.Chalmeau 4 / 15
BV-Bureaux Victor Hugo ©S.Chalmeau 5 / 15
BV-Bureaux Victor Hugo 6 / 15
BV-Bureaux Victor Hugo 7 / 15
BV-Bureaux Victor Hugo ©S.Chalmeau 8 / 15
BV-Bureaux Victor Hugo ©S.Chalmeau 9 / 15
BV-Bureaux Victor Hugo ©S.Chalmeau 10 / 15
BV-Bureaux Victor Hugo ©S.Chalmeau 11 / 15
BV-Bureaux Victor Hugo - Plan masse 12 / 15
BV-Bureaux Victor Hugo - Plan Rdc 13 / 15
BV-Bureaux Victor Hugo - Détail coursive 14 / 15
BV-Bureaux Victor Hugo - Coupe transversale 15 / 15

BV-Bureaux Victor Hugo ©S.Chalmeau

Victor Hugo

On Nantes Island, at the corner of Victor Hugo and Gustave Roch boulevards, lies a piece of fallow land. This is the site for the Social Affairs Head Office and Regional Office for Disabled People.
The project is considered as a scintillating sculpture in an effort to avoid creating an urban block that is too cumbersome; the volumes are carved and the highest one peaks at 29 meters. This composition is housed in a metallic skin with alternative panels of glass and anodised aluminium sheets of various tints. Offices located above the ground floor are largely glazed and enjoy views either over the city or over the centre of the islet. In the latter instance they also have access to an exterior gangway overlooking the garden.
Pot-plants as well as exterior blinds filter the light and provide a welcome domestic look to the garden façade.

  • Type: Bureaux
  • State: Livré
  • Year: 2015
  • City: Nantes
  • Client: Public-Conseil Général de Loire Atlantique
  • Area: 14 294m2 shon
  • Team: En association avec Brénac & Gonzalez architectes mandataires
  • Delivery: Mission base + EXE partielle + HQE RT 2005-20%